72021feb
Mød fire nyuddannede BDE’ere

Mød Freja, Anders, Marc og Jesper, der i januar 2021 er blevet færdige med deres diplomingeniør  i forretningsudvikling. Spørgsmålene er et sammenkog af, hvad BDE-foreningens følgere på Instagram gerne ville spørge de fire nyudklækkede ingeniører om. Spørgsmålene berør forskellige emner – bl.a. hvad der skal ske nu, gode råd til kommende BDE-studerende, bachelorprojekter og studiejobs og meget andet. 

Freja

Freja

Hvad skal der ske nu?
Jeg er nu færdiguddannet og fortsætter som miljøansvarlig hos Kingo Recycling. Jeg startede i praktik hos Kingo Recycling på 6. semester. Efter 4 måneder tilbød de mig en fuldtidsstilling som miljøansvarlig og det sagde jeg selvfølgelig ja tak til. Jeg manglede stadig 7. semester hvor bachelorprojektet skulle afvikles. Med en god aftale med chefen og én hjemmearbejdsdag om ugen, kunne jeg aflevere et godt bachelorprojekt i december 2020.

Hvor svært/nemt har det været at finde arbejde?
For mit vedkommende har de været let at finde arbejde/praktikpladser. Jeg blev tilbudt plads hos SEGES, Carlsberg, og Kingo Recycling på samme grundlag af min BDE-uddannelse. Der var ingen der havde hørt om uddannelsen før, men den gangbro mellem busisnes- og ingeniør verden BDE har, var noget alle tre virksomheder stod og manglede.  

Kunne du tænke dig at blive selvstændig? 
Jeg vil ikke udelukke at jeg ikke vil være selvstændig en dag, det må tiden vise. Men lige nu, vil jeg gerne have en masse års erhvervserfaring først.

Føler du, at dine kompetencer er efterspurgt på arbejdsmarkedet og hvilke jobs er du kvalificeret til?
Jeg tænker med BDE uddannelsen, så er det ikke et specifikt arbejdsmarked du er kvalificeret til. For mit vedkommende arbejder jeg nu med for eksempel miljø og lovgivninger, som ingen af delene har været en del af BDE-uddannelsen. Uddannelsen har givet mig værktøjer til at lære og givet mig nogle meget brede kompetencer, som på den ene eller anden måde passer ind alle steder.

Hvilke overvejelser har du gjort ifm. at finde et bachelorprojekt?
Jeg valgte at skrive bachelorprojekt for Kingo Recyclings datterselskab Viking I Recycling. Det gjorte jeg for at have nem og hurtig adgang til empiriindsamlingen. Jeg prøvede at gøre det så nemt for mig selv, da jeg var begrænset på tid på grund af min fuldtidsstilling.

Marc

Marc
Hvad skal der ske nu?
Nu hvor jeg er blevet færdig med min Bacheloruddannelse, vil jeg dygtiggøre mig endnu mere inden for mit felt, hvilket er forretningsudvikling. Jeg har valgt at læse en 2-årig kandidatuddannelse som hedder Technology based business development. Jeg kunne som sådan godt gå ud i arbejde på nuværende tidspunkt, da jeg har lysten, men jeg tror at denne overbygning vil være det bedste valg på sigt.
 
Hvor svært/nemt har det været at finde arbejde?
Jeg har haft studiejobs i to forskellige ingeniør-virksomheder siden mit 3. Semester, så at finde et job ved siden af studierne har ikke været udfordrende for mig heldigvis. I dag arbejder jeg hos Grundfos i deres “innovation front-end” kaldet FutureLab, hvor jeg arbejder med mere kommercielle temaer inden for produktudvikling.
Kunne du tænke dig at blive selvstændig?
Jeg vil gerne arbejde i et iværksættermiljø, enten egen virksomhed eller et andet start-up, men først vil jeg gerne lære fra de “større drenge” i industrien. Derfor vil jeg have erfaring fra større virksomheder i starten af min karriere.
 
Hvordan har du forberedt dig på livet efter BDE?
Jeg søgte tidligt relevante studiejobs, etablerede mange kontakter til erhvervslivet gennem semesterprojekter – det gør jobsøgningen lidt lettere på den anden side. Udover det, er jeg blevet modnet meget rent professionelt af BDE studiet.
Hvad har været det bedste ved BDE?
Jeg synes at BDE har modnet mig som person og givet mig gode kompetencer, der er meget holistiske og brugbare indenfor udvikling af forskellige forretninger. Uddannelsen er meget praktisk anlagt, hvilket jeg ser som en fordel i en ellers meget teoretisk verden.
 
Hvilke overvejelser har du gjort ifm. at finde et bachelorprojekt?
I forhold til mit bachelor projekt, ville jeg gerne have en opgave relateret udvikling/innovation i kommerciel sammenhæng. Her var jeg så heldig at min arbejdsplads kunne hjælpe mig med en super fed opgave!
3 gode råd til en person, der overvejer at starte på BDE
Hvis jeg skal give tre gode råd i forhold til at starte på BDE, så må det være at man;
1. Skal huske at være social og åben overfor nye ansigter og bekendtskaber. For mig har medstuderende og BDE’ere der er 5-10 årgange ældre hjulpet mig med studiejobs og givet massere af praktisk erfaring selvom jeg stadig er studerende, og generelt tilført meget mere værdi til uddannelsen end man kunne drømme om.
2. Skal være proaktiv når man læser på universitetet. Især når det kommer til valg af grupper gennem uddannelsen, og når du opsøger virksomheder!
3. Sidst men ikke mindst nyd hver eneste dag, for det er nogle gode dage, så lad være med at stresse over de små ting, men nyd venner og studiekammerater i stedet!
 
Sælg dig selv på 15 ord
I dag vil jeg se mig selv som meget ambitiøs, målrettet og nysgerrig på forretning. – jeg har lært at give mig selv udfordringer og forsøger at sætte min egen “træningsbane op” for at dygtiggøre mig inden for det jeg gerne vil i fremtiden.

Anders

Anders

Hvad skal der ske nu?
Nu skal jeg have dagpenge, og finde ud af hvad fremtiden skal bringe. Lige nu vil jeg gerne rejse, inden jeg forhåbentlig starter på kandidaten.

Hvor svært/nemt har det været at finde arbejde?
Jeg har ikke haft et studierelevant job under studiet, men føler det er til at få hvis man er opsøgende.

Kunne du tænke dig at blive selvstændig?
Jeg har altid haft en drøm om at være selvstændig, lige nu er bare ikke tide og jeg er heller ikke sikker på hvad jeg vil være selvstændig indenfor endnu.

Føler du, at dine kompetencer er efterspurgt på arbejdsmarkedet, og hvilke jobs er du kvalificeret til?
Jeg føler vi får en bred vifte af kompetencer og kan indgå i mange teams. Ydermere bliver vi dygtige til at tilegne os viden, så mulighederne er mange med hensyn til job.

Hvordan har du forberedt dig på livet efter BDE?
Jeg har tænkt meget over hvad jeg vil med mit liv. Lige nu er der mange ting ude i verden jeg gerne vil opleve, inden jeg er klar til at læse videre på kandidaten.

Hvad har været det bedste ved BDE?
Sammenholdet og de mange “skæve” og relevante opgaver og projekter man løber ind i. Generelt har jeg været glad for at læse med nysgerrige medstuderende der åbner op for læring og viden.

Hvordan er studiemiljøet på AU i Herning?
Størrelsen på AU Herning gør det super lærerigt og mulighed for konstant udvikling. Stort plus at underviserne er så engageret.

Hvilke overvejelser har du gjort ifm. at finde et bachelorprojekt?
Jeg ville gerne arbejde med noget jeg syntes var relevant. Ydermere lagde jeg vægt på at have en stærk virksomhed i ryggen til god sparring.

3 gode råd til en person, der overvejer at starte på BDE
1. Du skal være forberedt på lange aftener med diverse projekter.
2. Du skal kunne lide personlig udvikling og arbejde i grupper.
3. GØR DET!

Sælg dig selv på 15 ord
Ambitiøs og skarp målrettet dimittend med en stor passion og flair indenfor innovation og forretningsudvikling.

Jesper

Jesper
Hvad skal der ske nu? 
Jeg er pr. 1 februar startet på fuldtid i den virksomhed jeg har arbejdet i under hele studiet, og som jeg har tilbragt en del tid i under mine sabbatår. Det første halve år af mit arbejde bliver med fokus på at opdatere KVL-håndbog i henhold til ISO 9001 certificering, samt lave indledende undersøgelser og analyser af indkøb og produktions optimering. Derudover tager jeg del i den daglige drift af virksomheden. Udover dette driver jeg en startup virksomhed, som har ligget passivt i hele 2020 grundt Covid. Denne virksomhed skal vi have sparket igang i 2021, så der skal jeg ligge en del af mine timer i fritiden.
 
 
Hvor svært/nemt har det været at finde arbejde?
Jeg står i en speciel situation, da jeg arbejder for en familievirksomhed. Her har jeg arbejdet siden jeg var 15 år, og på den måde har jeg hele tiden været en del af virksomheden, og derfor var det naturligt at jeg skulle fortsætte her efter endt uddannelse. Jeg har været så heldig, at jeg også under uddannelsen har kunne bruge tid på arbejdspladsen.
 
Kunne du tænke dig at blive selvstændig?
Jeg elsker idéen om at være selvstændig, men jeg ved også hvad det kan indebærer, da jeg er opvokset i en familie som har været selvstændige. Jeg tror man skal passe på med at fremtvinge idéen om at være selvstændig, men se hvor ens kompetencer og interesse fører sig hen, og hvis man får muligheden så skal man selvfølgelig også have modet til at tage springet.
 
Føler du, at dine kompetencer er efterspurgt på arbejdsmarkedet, og hvilke jobs er du kvalificeret til?
Jeg føler bestemt at jeg har fået kompetencer fra BDE som jeg kan bruge i mit arbejdsliv, men det vigtigste jeg har lært er metoden og viljen til at opnå viden om et tema/emne. Det er svært at sige præcist hvilke jobs man er kvalificerede til, da der sjældent vil være jobopslag der specielt appellere til en BDE’er. Jeg ser dog flere og flere opslag som søger medarbejdere i forretning udviklings afdelinger, og det er jo som skræddersyet til os !
 
Hvordan har du forberedt dig på livet efter BDE?
Husk en A-kasse 😉
 
Hvad har været det bedste ved BDE?
Selvstændigt arbejde, omfavn de LOOP forløb i har/får, det er uden tvivl under disse forløb at jeg har lært mest fagligt, socialt og om mig selv.
 
Hvordan er studiemiljøet på AU i Herning?
Begrænset
 
Hvilke overvejelser har du gjort ifm. at finde et bachelorprojekt?
Det var meget vigtigt for mig, at mit bachelorprojekt var relevant for virksomheden, hvor jeg også kunne blive udfordret på mine egne evner. Dertil var det vigtigt for mig at virksomheden kunne inddrages, sådan at man fik en form for erhvervserfarring.
 
3 gode råd til en person, der overvejer at starte på BDE
1. Gør det
2. Gør det
3. Gør det Af Juliane Rask Maack, BDE19