142022maj
Studie- og arbejdsmiljøet er 251 kg. renere i Birk

Af Philip Harder BDE18

Årets affaldsindsamling blev initieret af BDE-Foreningen til gavn for et bedre studie- og arbejdsmiljø i Birk. Eventet blev 100% støttet gennem lokale sponsorater samt de frivilliges tid.

Hvad gik arrangementet ud på?
BDE Foreningens udvalg har over en længere periode oplevet en stigende mængde affald i Birk, hvor dagligdagen foregår på Aarhus Universitet, Innovatoriets Business Factory, Skulpturparken og alle de omkringliggende områder. BDE’erne er kendt for at tage handling når vi oplever en problemstilling – som vi kan finde en løsning på.

Den løsning var at arrangere en affaldsindsamling i nærområdet, hvor både de resterende studerende på VIA University og AU Herning blev gjort opmærksom på problemstillingen og dens indvirkning på studiemiljøet, både i og uden for studiet. Hertil ville BDE Foreningen vise vores interesse for bæredygtighed og et renere miljø i området, for vores fremtidige arbejdspladser og naboer, de omkringliggende virksomheder.

BDE Foreningen gik derfor til sagen og søgte sponsorater fra de nærliggende virksomheder, for at skabe opmærksomhed på miljøet samt de arrangementer som er til gavn, fagligt og socialt, for de studerende på BDE-uddannelsen. Flere virksomheder ønskede at støtte arrangementet hvilket skabte stort engagement fra de studerende til at deltage. Overskuddet fra sponsoraterne skulle nemlig støtte de fremtidige arrangementer ved BDE-Foreningen.


Området for indsamlingen 2022

Hvor foregik affaldsindsamlingen?
Grundet den store deltagelse fra BDE Foreningens udvalg blev det muliggjort at indsamle skrald i hele Birk-området.

Alt fra skulpturparken og museerne, de geometriske haver, de studerendes boligområde i Birk Centerpark, Elia, Innovatorium, Birk togstation, Industrivej Nord og -Syd samt Uldjydevej.


Hvad skete ved arrangementet?
Arrangørene mødtes kl. 14, for at klargøre stationerne som de deltagende kunne besøge når de løb tør for plads i poserne og hvor de kunne få en sodavand til at øge sukkerniveauet i solen.

De deltagende fik en introduktion til områderne kl. 15, hvor de i grupper af 3-5 personer skulle sendes ud i de 6 områder og indsamle mest muligt affald. Vinderne, de som samlede mest affald, ville nemlig kunne se frem til sponsorerede gavekort til Herning City og McDonalds.

Kl. 17 skulle de deltagende vende tilbage til mødestedet, hvor de blev budt på pizza og vand samt vejningen af det indsamlede affald skulle foretages.

Indsamlerne ved årets event – 251 kg. skrald fjernet fra Birk.


BDE Foreningen havde godt erkendt at mængden af skrald i lokalområdet var stort, men vi havde ikke forventet at kunne indsamle den flotte mængde som de studerende var med til at gøre på dagen. De gjorde en stor forskel for området og vi kan konkludere at området er blevet renere, mere bæredygtigt og i bund og grund skabt et bedre studie- og arbejdsmiljø!


Alt i alt blev der nemlig indsamlet
251 kg. skrald fra området! – ja TO-FEM-ET.
Samtidigt opnåede BDE Foreningen en støtte 12.500 kr. til fremtidige arrangementer!

Hvem deltog?
Til eventet deltog 30 studerende fra BDE-uddannelsen, hvor de brugte 3 timer af deres travle hverdag til at gøre en forskel for miljøet i- og omkring Birk. De deltagende fik udleveret gribetænger, affaldssække og latexhandsker, alt sammen sponsoreret fra de lokale virksomheder.

Her kan i se gruppernes indsamlede mængde skrald og deres tilhørende område:

Gruppe 1: 71 kg. (Innovatorium, Elia og Birk St.)
Gruppe 2: 79 kg. (Industrivej Syd og Birk Centerpark vej)
Gruppe 3: 17 kg. (VIA University, Skulpturparken, de geometriske haver og C.H. Pedersen Museum)
Gruppe 4: 63 kg. (Uldjydevej og Industrivej Syd)
Gruppe 5: 12 kg. (Industrivej Nord)
Gruppe 6: 9 kg. (Boligområdet Birk Centerpark og Aarhus Universitet)

Grupperne fandt affald i mange forskellige størrelsesordener. De fandt alt fra øldåser, cigaretskodder og indpakningspapir – men også større ting såsom en efterladt cykel, bildele samt råddent fundament. Af de lidt mere bizarre fund, kan der bl.a. nævnes poser med dumpet affald, med indhold af mere erotisk karakter samt brugt tøj. Af store fund svarede dette til ca. 50 kg., betydende at de resterende 200 kg. vil vurderes at være “normalt” skrald, såsom dåser, plastikaffald, cigaretskodder samt mundbind.

De frivillige arrangører fra BDE-Foreningen

En stor tak til sponsorerne!
De følgende virksomheder skal have en stor tak for deres deltagelse og engagement i at skabe et renere miljø i Birk området. De har sponsoreret alt fra; gaver til vinderne, faste støttebeløb, beløb pr. kg indsamlet skrald, indsamlingsudstyr samt forplejning (fremgår i alfabetisk rækkefølge).

Bilka, Boligselskabet Fruehøjgaard, Føtex, Hammerum Pizza & Kebab House, Harald Nyborg, Herning City, Innovatorium A/S, Invita, Herning, Jacobsen Group ApS, McDonalds, Partner Consulting ApS og Verdo A/S.

Der blev efter arrangementets afholdelse udgivet en artikel i Herning Folkeblad, som kan læses på følgende link:

https://www.herningfolkeblad.dk/artikel/c209751d-130e-4eac-98f0-66684f8d3179/

Vi håber på ligeså stor opbakning til næste års arrangementet – samt at de lokale borgere, ansatte og studerende i Birk har fået en højere indsigt i og forståelse af vigtigheden af, at holde vores fælles områder rene.