Af Michelle Erikstrup BDE19
I august stimlede studerende fra de nordiske og baltiske lande sammen i Bø i Norge for at mødes som en afrunding på et fælles valgfag, de deltog i online i foråret. Valgfaget har blandt andet til formål at skabe netværk blandt både undervisere og studerende fra universiteter i de deltagende lande. Her deltog Juliane Rask Maack, Elisabeth Katballe, Emil Bjørklund og jeg selv og repræsenterede Danmark gennem BDE og Aarhus Universitet.
Nordbiz, som valgfaget hedder, er etableret i samarbejde med Nordplus som yder finansiel støtte til projekter, hvis formål er at styrke samarbejdet omkring uddannelse i de nordiske og baltiske lande. Her får fire BDE’ere på 4. semester hvert år mulighed for at deltage, hvilket også indebærer en rejse til årets værtsland, som dette år var Norge.
”Jeg valgte at tilmelde mig Nordbiz, fordi det er en mulighed for at få et fag, der er så markant anderledes end de kurser, vi normalt kan følge. Det er en unik mulighed, hvor man får lov til at rejse med nogle af sine studiekammerater og møde en masse andre, ligesindede unge, som man nødvendigvis aldrig ville møde på en rejse.” – Juliane Rask Maack
Det overordnede tema for forløbet var denne gang ”Food and Agriculture”, hvor tidligere år har budt på temaer som ”Sharing Economy” ”Energy Efficiency” og ”Consumer Behaviour”. Temaet var gennemgående i såvel de studerendes projektarbejde samt virksomhedsbesøg i Norge. Projektarbejdet inddeles i to, som hvert afrundes med aflevering af en rapport samt præsentation af resultaterne.
Den første rapport skrives af de studerende fra hvert enkelt land, hvor de studerende selv vælger et emne indenfor det overordnede tema. Hvert land præsenterer deres resultater for de andre lande i starten af det, der kaldes ”the intensive week”. I denne uge bliver de studerende sat sammen i grupper på tværs af nationaliteter og skal i grupperne arbejde ud fra tildelte projektoplæg beskrevet af virksomheder i værtslandet. Det bød her på projekter indenfor fødevarer og landbrug i lokale virksomheder i Bø.
Under normale omstændigheder ville denne uge blive afholdt i værtslandet i løbet af foråret, hvor alle de studerende ville samles omkring projektarbejdet og andre sociale aktiviteter. Som vi alle ved, har det vi kender som normale omstændigheder de sidste par år været sat på prøve. Derfor resulterede det i at ugen blev afholdt online, hvor projektgrupperne i stedet skulle samarbejde om rapportskrivningen over Teams.
Turen til Norge
Som et plaster på såret blev der arrangeret en forlænget weekend i august, hvor de studerende kunne mødes og deltage i forskellige planlagte aktiviteter samt lære hinanden bedre at kende.
Fredagen bød først på muligheden for at overskride grænser med klatring i klatrerparken Høyt&Lavt. Dernæst gik turen til Evju Bygdetun for at få et indblik i både lokalhistorie samt deres arbejde og forskning omkring dyrkning af jord med fokus på en mere bæredygtig fremtid. Her var der også mulighed for at få tilfredsstillet smagsløgene med en sammenkogt ret lavet på deres egne grøntsager. Til maden stod den danske iværksætter Mie bag virksomheden Hyllest klar med smagsprøver på hendes saftevand. Sidste stop på turen var ølsmagning hos Lindheim Ølkompani, som bød på øl brygget på egenproduceret frugt samt fortællinger om familievirksomheden og dens historie. Fredag aften var der mulighed for at smage på forskellige nationale retter, slik og drikke til den fælles ”national dinner”, hvor de studerende medbringer forskelligt mad fra deres hjemland.
Lørdagen startede med et besøg ved kirken Bø’s gamle kirke fra 1100-tallet. Senere gik turen til Lifjell for at vandre i bjergene i det flotte vejr. Om aftenen var der afskedsmiddag og kortspil på hotellet. Her blev der snakket vidt og bredt om alt fra uddannelse til nationale traditioner inden turen gik hjem igen søndag.
Hvis du overvejer at tage Nordbiz, så se den her film: