112016maj
Jeg tog uddannelsen og blev iværksætter
Anders Langer Nees, ILLUX.dk
Skrevet af Rasmus Tange Præstegaard

Anders Langer Nees er medstifter af ILLUX. Han er 34 år gammel. Han startede på BDE i 2003 og blev færdig i 2008. Hans kæreste er BDE05’er, og de har et barn på halvandet. ”De kvindelige BDEer har det jo let”, som han siger og henviser til at BDE, ligesom langt de fleste ingeniørstudier har et flertal af mænd. Anders er vokset op i Harboøre, altså en rigtig vestjyde. Efter en 10. Klasse tog han en HF i ’’den dejlige by Nørre Nissum”. Det første sabbatår pakkede han fisk på et lakserøgeri. ”Man står og laver det samme dag ud og dag ind – og så finder man hurtigt ud af, at man gerne vil have en uddannelse”. Men først lige ud og rejse. En helt klassisk backpacker-rejse i New Zealand, Australien og Sydøstasien.

Hjemvendt til Danmark skulle han beslutte sig for et studie. En kammerat fra Harboøres storesøster læste på BDE. ”Det lød bare sindssygt spændende”. Han faldt særlig for det med, at man lavede praktiske ting for virkelige virksomheder. Han kom ud på studiet og blev vist rundt af Lektor Hans Jessen Møller, som er studiets ”Godfather”. ”Kunne bare godt li’ stemningen og klasseundervisningen”. Der var et sammenhold! ”Man kunne bare mærke, at alle de folk man blev præsenteret for, de virkelig bare brændte for de ting de lavede”.
Den gang, det gamle BDE, skulle man til optagelsesprøve. Det var egentligt bare at snakke med Hans. Han havde nogle faste spørgsmål, som man skulle besvare. Der blev bl.a. spurgt ind til, hvilke ideer man havde, og om man var ”typen der havde haft en lemonadebod ved villavejen”. Meget hyggeligt.

Hele skolen var på RUS-tur. Studiestart var en fest. De 2 første uger gik udelukkende med undervisning i proces med erhvervspsykolog Susanne Willumsen. På 1. semester skulle der laves en forretningsplan. Der skulle idegeneres, og så skulle den kunne afsættes.

Anders >Det var altså virkelig en dejlig tid – altså det er ikke sådan en sørgelig historie, om at jeg længes efter det – for jeg har det sku også godt nu, men jeg kunne virkelig godt li’ det – Jeg følte mig hjemme i BDE-regi< >Jeg følte jeg kom i en klasse med utrolig mange forskellige personer, men alligevel havde vi et fantastisk fællesskab – det var meget unikt< Der var kun ganske få, der kom direkte fra gymnasiet. Folk med rigtig erhvervserfaring.
Anders tog den 4.5 årige diplomingeniør ”BDE Classic”. Han tog praktik i egen virksomhed. Det betød så også, at han ikke havde nogen udenlandspraktik, og det ærgrer ham lidt i dag. Det kunne bare ikke hænge sammen med virksomhedsopstart.

Året, hvor Anders startede på studiet, var også året, hvor de allerførste BDEer blev færdige. Var der egentligt rigtig nogen, der havde brug for en? ”Men efter man havde været ude og besøge studiet, så var man ikke i tvivl. Alle lærerne var så overbeviste om, at det her studie var en god ide”. I dag er der 12 års erhvervsprøvning af studiet. ”Altså der er ikke nogen fra min årgang, der ikke har kunne få arbejde”.

Hos Anders er der ingen tvivl – det var BDE der gjorde ham til selvstændig! ”Jeg tror jeg havde den selvstændige tankegang inden, men den blev inspireret af BDE uddannelsen”. På BDE blev de præsenteret for alle mulighederne. ”Det er så sjovt at snakke med ikke-BDE-folk, for man lærer så meget på uddannelsen, som man anser som en viden, alle folk har, men det er faktisk noget, man har lært på studiet, og som andre ikke nødvendigvis ved. Der er så mange gode gode ting, man får ind på rygraden.”. ”Folk er tit overrasket, når de kommer ud i erhvervslivet, hvor skidt mange ting kører” ”Man sidder som BDE’er og tænker: Hvad kan jeg egentlig? Og det er faktisk lidt synd, at man på studiet nogle gange forstærker ideen om, at man kun kan lykkedes med den helt rigtige ide. Alle virksomheder hutler sig lidt hen ad vejen til trods for fine facader. Hvis man kommer ned i en virksomhed og ser på den, så tror jeg man vil se med det samme, at selvfølgelig kan jeg gøre en forskel her!”. Der er altid noget der kan optimeres. Det er vi BDE’ere rigtig gode til. Anders bringer endvidere en spændende påstand på banen. Han tror nemlig, at BDE’ere ville kunne gøre en forskel, lige meget hvad de kaster sig over.

Den akademiske tilgang til iværksætteri. Den store diskussion. Bare se på de hyppige diskussioner på Amino. ”Uddannelse er noget lort”. ”Det korte og det lange er, at jeg ikke havde været selvstændig, hvis det ikke havde været for uddannelsen. Og selv hvis jeg alligevel havde endt som iværksætter, så havde jeg været en dårligere iværksætter. ” Det må Thorborg, og de andre selfmade iværksættere synes om, hvad de vil. ”Jeg var ikke iværksætter og tog uddannelsen – jeg tog uddannelsen og blev iværksætter”.