162016mar
ILLUX – EN BDE VIRKSOMHED

ILLUX – EN BDE VIRKSOMHED

AF Rasmus Tange

I en ny serie vil vi sætte fokus på BDE virksomheder. I denne omgang drejer det sig om ILLUX i Skanderborg. Denne artikel bygger på et interview med Anders Langer Nees, som er økonomidirektør og sidder med deres nye koncept Elefantprint.dk.

Virksomheden blev stiftet i 2006 af de fem BDEer fra årgang 03: Jimmy, Anders, Henrik, Thomas og Martin. Virksomheden ejes i dag af Jimmy, Anders og Henrik. Jimmy sidder som direktør og Henrik står for produktionen.

Kundedrevet vægudsmykning
ILLUX fremstiller og sælger vægudsmykninger i højeste kvalitet til private, professionelle og virksomheder. Kunderne kan vælge færdige designs eller få lavet deres helt eget. De videresælger også til en række møbelhuse. I de senere år er virksomheden også udvidet i retningen af erhvervsindretninger og alt i stort format igennem konceptet Elefantprint.dk. ILLUX markedsfører sig på den høje kvalitet og deres knowhow. Virksomheden kan nu snart pryde kontoret med deres 4. Gazellepris for årlig vækst. Virksomheden har 15 ansatte og havde sidste år et overskud på 1 mio. kr.


Drømmen om at blive iværksætter
Inden sommerferien mellem 4. og 5. semester aftalte de 5 gruppemedlemmer – med et fælles mål om at blive iværksættere – at de ville give hinanden tre uger til at komme på virksomhedsideer. Midt i sommerferien mødtes de så i Herning og præsenterede deres ideer for hinanden. Ud af mange ideer faldt valget på salg af vægkunst. De havde set en ny tendens i USA for kundedrevet vægkunst og det kunne kun være et spørgsmål om tid, før trenden ville ramme Danmark. Det blev deres loop-projekt på 5. semester.

I starten var det tanken at få det produceret eksternt, men det viste sig dog hurtigt, at de ikke kunne få det i netop den kvalitet de ønskede. Løsningen blev at købe halvpart i en halvdyr printmaskine sammen med universitet. Til gengæld skulle ILLUX stå for fremstilling af alle universitets materialer. De startede produktion i kælderen under iværksætterfællesskabet Innovatoriet, hvor de også indrettede et lille værksted til fremstilling af rammer. De fik et samarbejde med IDE Møbler i Herning med en shop-in-shop løsning. Kunden skulle have mulighed for at skræddersy alt. Enhver ingeniørs drøm, men det vidste sig dog hurtigt, at langt de fleste kunder hellere ville tages i hånden.

Kunst var, ligesom tøj, nærmest ikke noget man købte på nettet dengang, men ILLUX forsøgte dog alligevel med en hjemmeside, hvor man kunne kontakte dem med forespørgsler med vedhæftede billeder. Meget ”manuelt”, men webshops var slet ikke så stort endnu. De forlod efterhånden også gradvist kunstmarkedet, da det simpelthen var for snævert. De bevægede sig mere i retningen af kundedrevet vægudsmykning. De stiftede virksomheden i 06 i forbindelse med deres specialisering. De udnyttede BDEs ret unikke mulighed, for at man kan tage praktikken i egen virksomhed, hvilket gav dem halvandet år i trygge rammer til at udvikle på deres virksomhed.

 

Virkeligheden efter BDE

Da de i 08 blev færdige med BDE Classic var de tre mand tilbage i gruppen. Én hoppede fra inden specialiseringen og en efter eksamen. De fik lov til at blive på Innovatoriet et halvt års tid, hvorefter de flyttede virksomheden til Skanderborg. De knoklede hårdt på virksomheden, men det gik langsomt med væksten de første par år. Deres løn kunne godt overgå SUen, men de havde ikke noget i nærheden af en færdiguddannet ingeniørløn. Deres fokus var for bredt og det tog dem tid at omdanne virksomheden fra studiegruppe til en rigtig virksomhed. I starten blev alt diskuteret i plenum, og der var en tendens til at overanalysere alting.

For cirka 4 år siden besluttede de sig for, at der skulle ske nogle dramatiske ændringer for at få gang i hjulene. De lavede større satsninger. Investerede i nye maskiner og udstyr. Fik nye samarbejdspartnere og flyttede til andre lokaler i Skanderborg. Tingene tog fart – og Gazellerne begyndte at komme sprængende med vækst. Fokusset blev skarpere – særligt på den del af virksomheden der omhandlede erhvervsindretning. ILLUX gennemgår for tiden en større strømlinning af virksomheden. Processer bliver sat i system og produktionen optimeres, så de er klar til at kunne følge med salget. Udsigterne er gode og ILLUX går en spændende fremtid i møde.


At være iværksætter på BDE

Når man snakker med Anders er det tydeligt, at BDE har haft stor betydning for ILLUX. BDE giver unikke muligheder, men det giver også nogle specielle udfordringer. Hvordan går man f.eks. fra at være en loopgruppe til at være en virksomhed? Skal projektlederen automatisk være direktør? Vil en virksomhed der giver gode karakterer til eksamen være lig med vækst og overskud i virkeligheden? I BDE-tiden kendte gruppemedlemmerne i ILLUX ikke deres egen rolle i virksomheden endnu. Det var en tid, hvor der skulle læres og udforskes. De skiftedes til at være projektleder. I dag giver det mening, at folk har de roller de har. Nogen forstår sig bare bedre på salg, teknik eller noget helt tredje.

Det blev klart for ILLUX, at det var vigtigt at give hinanden plads til at udfylde deres roller. Det er bare så vigtigt at der bliver sat en kurs, så det hele ikke ender i en akademisk diskussionsklub. Tre mennesker fra erhvervslivet ville helt sikkert have drevet Illux på en anden måde end Anders, Henrik og Jimmy – ikke nødvendigvis bedre, men anderledes. BDE gav nogle utroligt trygge rammer at starte virksomheden i. Udfordringer er med til at skabe folk, og ILLUX har også mødt mange udfordringer, de er vokset med. På BDE03 havde de en aftale på klassen om, at man ikke selv måtte danne grupper med mindre man ville starte virksomhed sammen – dette for at sikre en konstant strøm af nye og lærerige interaktioner med andre mennesker.

Anders slutter af med den styrke, det har givet dem alle, at man igennem BDE virkelig lærer at sætte pris på andres kompetencer. ”Man bliver bedre til at acceptere andre, og se hvad de kan bidrage med.” Det klæder en godt på til virkeligheden på den anden side af universitets murer.

Du kan læse meget mere om ILLUX på www.ILLUX.dk og www.Elefantprint.dk. Har du lyst til at tage på besøg hos dem, så kan du gøre det digital via følgende link: https://goo.gl/D90nUZ